Aranacak Kelime

ALAN & DALLAR

GIDA KONTROL

SEKTÖR – GIDA

ALAN- GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

GIDA KONTROL

PROGRAMIN HEDEFLERİBeslenme, geçmişten günümüze insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biridir. Bu ihtiyacın karşılanması için gıda sektörü küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları ile sürekli bir etkileşim içindedir. Gıda sektörü Türk ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme, hammadde ve ihracata katkıları nedeni ile önemli bir rol oynamaktadır. Gelecekte bu rolün daha da artacağı bir gerçektir.

Gıda Sektörü Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

 Gıda Kalite Kontrol

Gıda İşleme dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Gıda Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programda öğrenciye;

Analizler için gerekli temel fiziksel-kimyasal işlemler, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri, üretim süreci kontrolleri, gıda ambalajları, etiketleri ve kontrolleri, gıda güvenliği ve beslenme ilkeleri

Süt ve süt ürünleri, taze meyve sebzeler ve ürünleri, et ve et ürünleri, hububat ve hububat ürünleri, bitkisel yağ, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, özel gıdalar işleme teknolojileri, gıda güvenliği ve beslenme ilkeleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

REFERANS DOKÜMANLAR VE DAYANAKLAR

Program hazırlanırken; Resmî Gazete’de yayımlanan;

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

2872 Ve 5491 Sayılı Çevre Kanunu

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği

Gıda Güvenliği Ve Kalitesinin Denetimi Ve Kontrolüne Dair Yönetmelik

Gıda Hijyeni Yönetmeliği

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik

Kişisel Koruyucu Donanımların İş yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik

Gıda Işınlama Yönetmeliği

Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği

Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğleri (2010/35 Zeytinyağı Ve Pirina Yağı Tebliği, 2000/4 Et Ürünleri Tebliği Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Üretim Yerlerinden Numune Alma Planı, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme Ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği, Tahin Helvası Tebliği vb.)

İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU)

TS-EN-ISO 9000 (GMP-GHP-HACCP) standartları

TS-EN-ISO 9001 standartları 4

ISO 22000:2005 Gıda Güvenirliliği Yönetim Sistemi Standardı

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Standardı (OHSAS 18001),

Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14000)

Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi (SA 8000)

TS ürün standartları (TS 2383 Bisküvi Standardı, TS 1070 Sucuk Standardı, TS 1331 Tereyağı Standardı vb) ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır.

METEK projesi kapsamında yapılan Gıda Teknolojisi Alanı Meslek Analizleri

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.